Psi

Kalkulačka jedovaté dávky čokolády pro psa

Kalkulačka jedovaté dávky čokolády pro psa

Čokoláda sice běžně nepatří do psího jídelníčku, v domácnost, kde se kupuje a konzumuje, ale není vyloučeno, že se k ní zvíře dostane. Co si tím může způsobit? Proč je čokoláda jedovatá a jak vysoká dávka je toxická?

Jak odhadnout toxickou dávku čokolády pro psa

Pokud už se stane, že svého chlupatého mazlíčka neuhlídáte, nezoufejte, váš čtyřnohý kamarád má šanci, že to zvládne a na svou mlsnost nedoplatí.

Toxická dávka je totiž individuální. Závisí na hmotnosti daného plemene, ale i na podílu obsaženého theobrominu. Lze říci, že nejhůř jsou na tom z tohoto pohledu kvalitní vysokoprocentní čokolády, které nejsou doslazované.

Za smrtelnou dávku theobrominu se konkrétně považuje množství 250 mg na kilogram tělesné hmotnosti. Uváděný střední obsah theobrominu v kakau činí 20,3 mg/g, Tabulka hořké čokolády přitom může obsahovat až 500 mg/100 g.

Proč pes nesmí čokoládu

Psovi byste především měli důsledně zabránit v tom, aby se ke sladké pochoutce vůbec dostal. Pro vás je tato pochutina neškodná, ba dokonce podle mnohých zdrojů prospěšná. Obsahuje ale hořký alkaloid theobromin, který trávicí systém zvířete nedokáže zpracovat.

V těle přítomný theobromin následně ovlivňuje adenosin. Tato látka reguluje srdeční rytmus, proto se působení theobrominu projeví jeho poruchou.

Jak se projevuje otrava čokoládou

To může vést k prudké otravě nebo ke smrti. Nejste si jisti, že za zmizelou čokoládu je zodpovědný právě váš pes? Že nastal problém, poznáte podle následujících symptomů:

  • neklid
  • zvracení
  • zrychlené dýchání
  • časté močení
  • poruchy srdečního rytmu
  • třes až křeče

Příznaky se většinou rozvinou do 24 hodin.

Co dělat, pokud váš pes sežere čokoládu

Možná vám připadá, že internet vás může uklidnit, že problém není tak vážný, jak se jeví na první pohled. Obecně se ale v tomto případě hlavně doporučuje urychleně vyhledat veterináře. Čas totiž může hrát proti vám.

Uvádí se, že do zhruba dvou hodin od požití může být dostačující vyvolat zvracení, případně podat zvířeti aktivní uhlí. Následně už je nutná hospitalizace psího pacienta a důsledný dohled. Rozhodně tak neexperimentujte s domácí samodiagnostikou a svěřte svého psa v případě, že máte i byť jen podezření na to, že není vše v pořádku, vždy raději odborníkovi.

About the author